Lönekartläggning - samverkan
Samverkan står det i Diskrimineringslagen. Vad innebär det? 🤔
Lönekartläggningen är en del av arbetet företag gör i att förebygga diskriminering. Mer om vad det innebär finns reglerat i Diskrimineringslagen. Där framkommer att arbetsgivaren ska samverka med arbetstagarna kring detta arbete, men exakt vad samverkan innebär står inte.
Om ni har kollektivavtal eller hängavtal på arbetsplatsen kan det framgå i avtal om det finns specifika arbetssätt kring just lönekartläggningen. Är ni osäkra, kontakta berörda parter och rådfråga. Finns det fackligt aktiva på företaget - informera dessa medarbetare om att lönekartläggning ska göras.
Oavsett om ni har kollektivavtal eller inte skadar det inte att skicka ut ett mail till anställda och informera om att lönekartläggning ska göras som ett av de aktiva insatserna för att förebygga diskriminering på företaget. Utse en kontaktperson som kan ta emot frågor.
Beroende på hur stort företaget är kan man även låta personer vara med under exempelvis arbetsvärderingen. De får inte se individuella löner eller detaljer, men är delaktiga i arbetet och har insyn.
När lönekartläggningen är klar kan man även informera personalen samt om det finns åtgärder som ska vidtas (utan att gå in på detaljer eller dela känslig information)
Exempel på samverkan:
- Bjud in medarbetare och chefer att delta i arbetsvärderingen
- Informera internt om att årets lönekartläggning ska göras som ett av flera projekt för att vara en jämställd arbetsplats
- Informera och bjud in fackliga företrädare och fackliga föreningar att delta i uppstartsmötet och arbetsvärderingen för lönekartläggningen
- Informera om resultatet av lönekartläggningen - t ex att en ny befattning har utformats för att tydliggöra skillnaderna mellan personal med samma befattning, men som har fått olika ansvarsområden med tiden, eller att en ny policy har publicerats på intranätet om jämställdhet
Var stolta över att ni gör lönekartläggning! Det stärker erat arbetsgivarvarumärke. 💫